• Sosyal Medya Hesaplarımız:

Yatırım Teşvik Belgesi Avantajları

  • Anasayfa
  • Yatırım Teşvik Belgesi Avantajları
Yatırım Teşvik Belgesi Avantajları | Yatırım Teşvik Belgesi KDV İstinası | Gökser Danışmanlık

Yatırım Teşvik Belgesi Avantajları

Yatırırım teşvik belgesi avantajları, yatırım yapılacak sektör ve yatırım yapılacak bölgeye göre farklılık gösterir. Yatırım teşvik belgesi, işletmelere sağlanan kurumlar ve gelir vergisi indirimleri, SGK teşvikleri, KDV ve gümrük vergisi istisnaları, faiz ve kâr payı destekleri ile yatırım arazisi tahsisi gibi önemli teşviklerdir. Yatırım teşvikleri esas olarak genel yatırım teşvik, bölgesel yatırım teşvik, proje başlı teşvikler gibi sınıflandırılabilir. Genellikle yatırım teşvik kanunun sağladığı bazı faydalar şu şekildedir:

  • Gelir vergisi stopajı desteği
  • Faiz indirimi
  • Sigorta primi desteği
  • KDV istisnası
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Vergi indirimi
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği
  • Yatırım yeri tahsisi

Yatırım Teşvik Belgesi KDV İstinası

Yatırım teşvik belgesi avantajları 2022 faydaları arasında bulunan KDV istinasında, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince, teşvik belgesini haiz yatırımcılara teşvik belgesi kapsamında, makine ve teçhizat ithal ve yerli teslimleri, belge kapsamındaki yazılım ile gayri maddi hak satış ve kiralamaları da KDV’den istisna edilebilmektedir. Aynı hüküm ile teşvik belgesinin, teşvik belgesi kapsamı makine ve teçhizatın devir işlemleri ile beraber makine ve teçhizat listelerinde ünite, set, takım ve benzeri olarak belirtilen malların kısmi teslimlerine de uygulanmaktadır. Bu anlamda birçok firma için önemli bir avantaj elde edilmektedir.

Yatırım Teşvik Belgesi Vergisel Devlet Destekleri

Yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılar için çeşitli vergilerden indirim veya istisnalar sağlanacak şekilde devlet desteği uygulanır. Bu vergiler avantajların da en önemlisi gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istinası muafiyetidir. Yatırım mallarına uygulanan %18 oranında yapılan KDV ve mal türü ile ithalatın yapılmış olduğu ülkeye bağlı şekilde değişen oranlarda ilave gümrük vergisi, gümrük vergisi ve ek mali yükümlülük gibi çok değişken oranlarda ithalat vergileri bulunur.

Teşvik belgesine bağlanmayan yatırımlar içinde bu vergilerin ödenmesi yatırımcılar için özellikle erken dönemlerde çok büyük bir yük olur. Yatırım teşvik belgesi kapsamında uygulanan en yaygın ve üstelik önemli unsurlardan biri de bu vergiler avantajlardır.

Yatırım Teşvik Belgesi İstihdam Destek Avantajları

Yatırım teşvik belgesi kapsamında sağlanan devlet desteklerinden ikincisi de istihdam ile ilgili olan destekler denilebilir. Ülkede gerçekleştirilen yeni yatırımların ülke ekonomisine en önemli katkıları da yatırılan istihdam imkânı olmaktadır. Bu sebeple yatırım kapsamında oluşturulan ilave istihdam için SGK primleri üzerinden önemli teşvikler uygulanır. İşverenler üzerinde SGK primlerinin ciddi bir yükü bulunur.

Yatırım özelliklerine ve destek sınıfına bağlı şekilde 12 seneye kadar SGK primi desteğini uygulamak mümkündür. Bunlara ilave olarak son dönemde uygulanmayan başlayan proje bazlı teşvik sistemi kapsamında da nitelik personel istihdam desteği de uygulanır. Bu destek kapsamında uygulanan SGK prim teşviklerine ek olarak da yatırım kapsamında çalışması planlanan nitelikli personel maaşlarıyla alakalı destek unsurları da mevcuttur.

Güncel Gelişmeleri Yakından Takip Ediyoruz

E-Bültenimize Kayıt Olun Gelişmeler, Kampanyalar ve Süreçler Hakkında Sizi Bilgilendirelim.